BENVINGUDA

El món del Foc als Països Catalans

El foc ha esdevingut un element estrany i inquietant per a moltes societats, formant part d’un univers molt peculiar que genera admiració i delit. Existeix una gran multitud de creences, mites i rituals de nombroses llegendes folklòriques relacionades amb aquest element. Els Països Catalans compten des de fa segles amb una llarga i arrelada cultura tradicional en el món del foc. Arreu dels nostres territoris hi ha una important diversitat de festes tradicionals i populars en les quals el foc pren el protagonisme més expressiu de la celebració en pobles i ciutats. A les nostres contrades l’olor de pólvora, les guspires i en essència els actes de foc són manifestacions extraordinàries del nostre folklore. Correfocs, Balls de Diables, Castells de Focs, “La Patum”, processons de foc, bèsties, diables, dimonis, diablesses, versots, formen part d’una llarga restallera de formes amb què el foc és present a les nostres tradicions.

Tots aquests actes i molts més tindran cabuda i gran protagonisme a Castellterfoc: Festival del Foc dels Països Catalans. La cultura del foc, entesa com el punt comú d’incomptables ramificacions de les diverses tradicions dels Països Catalans, serà l’eix vertebrador de la trobada.
A Castellterçol, durant el proper dissabte 24 de juliol de 2010, s’aplegaran els elements cabdals d’aquest univers que fan que a l’inici del segle XXI aquestes tradicions segueixin més vives que mai. El Festival del Foc dels Països Catalans pretén ser el centre neuràlgic del foc, amb la participació de tots els elements que el conformen, des de bèsties, grups de percussió i balls de diables, fins a les més avançades innovacions i protocols per a la seguretat en les actes de foc. L’entusiasme i diversió que transmet el col·lectiu del foc de ben segur se us encomanaran talment com l’olor de pólvora impregna els carrers durant un correfoc. La il·lusió de tots els que en formem part és, de llarg, ben assegurada. Hi esteu tots convidats.

Us hi esperem!

Diables de Castellterçol



Cap comentari: